You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Skissbok

A = skissboken
B = tidning
A)Skissbok utförd av ornamentbildhuggare Wilhelm Hoffman, Stockholm (1844-1901). Bok med skinnrygg och pärmar av pappersöverdragen kartong. Brun, på framsidan med initialerna "W. H." i guldförgylld lågrelief. Innehåller 70 sidor. På försättsbladet med skrivstil "W. Hoffmann Aug. d. 2. 65".

I boken finns blyertsskisser som visar stucktak, möbler, gaslampor, urnor, dörrar, nyckelskyltar och en mängd andra föremålsgrupper. De flesta skisserna är tecknade direkt i boken, ett mindre antal är utförda på silkespapper och monterade i boken. Skisserna är utförda i Berlin, Dresden, Wien, Braunschweig, Paris och Stockholm. Varje skiss är daterad och försedd med uppgifter om var förlagan finns.

B)På insidan av den främre pärmen en ficka innehållande Nordens Expositionstidning Nr. 22, 28 september 1897 (ett ark med fyra blad) som berättar om Konst- och Industriutställningen i Stockholm och där Hoffman porträtteras, både i skrift och med fotografi.

Anm: Mindre repor på pärmens utsida. Försättsbladet buktigt och delvis lossnat.

Skissboken är utförd av ornamentbildhuggaren och stuckatören Wilhelm Hoffman direkt efter avslutad utbildning vid Konstakademien i Stockholm 1864. I skissboken kan vi följa en ung konstnärs/hantverkares bildningsresa genom Europa vid 1800-talets mitt. Hoffman intresserar sig för både föremål i äldre stilar och fullt moderna. Flera av de stolar han ritar av i Tyskland hade inte kommit till Sverige vid skissernas tillkomst.

Konstnären:
Wilhelm Hoffman kom från Stockholm och studerade vid Konstakademien 1858-1864. Han utförde många utsmyckningar i byggnader tillhörande Konst- och Industriutställningen 1897, bland annat sköld- och trofédekorationer, kvinnliga karyatider, balustrader och listverk i den kungliga paviljongen och lejonen framför ingången till slottet, liksom flera av husfasaderna i "Gamla Stockholm". Han dekorerade också Konsthallen, Damernas paviljong och Kullans chokladpaviljong. Hoffman har också utfört den figurala utsmyckningen i Skara domkyrkas altaruppsats och en predikstol i Uppsala domkyrka efter ritningar av Helgo Zetterwall.

Maria Maxén 2004-01-16