You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Rynksärk

Nederdel av vit halvlinnelärft, 3 våder med stripade rynkor, fastsydd mot överdel av finare hemvävd vit bomullslärft. Ett bålstycke med axelförstärkning, öppning fram ned till midjan med 8,5 cm brett förslag, knäppt vid halsen med en knapp och knapphål, likadan vit knapp placerad symmetriskt på andra sidan förslaget. Halskant av fin köpebomull. Vidsydd vid ärm med stripade rynkor grupperade över axeln, nedtill rynkad mot ärmlinning av köpt tunn bomullslärft knäppt med 2 knappar och knapphål. Både halskant och ärmlinningar har handsydd brodyr av vitt bomullsgarn. Märkt på förslaget IMD med dekorativa kvistar omkring, broderat i plattsöm med vitt bomullsgarn. Hela särken handsydd med de finaste sömmar.
Särkens modell är den gamla men dekor och detaljer är moderna i jämförelse med de från 1800-talets början som har utskårssömmar och knypplade spetsar.
Tyget vävt och särken sydd av Iljena Månsdotter 1849-1929 född i Hagestad, Löderup sn, Ingelstads hd i Skåne, dotter till en välbärgad bonde Måns Olsson. Hon och systern satt under hela tonårstiden och arbetade på sin hemgift med vävning och sömnad. Efter Iljena fanns täcken och dynor i opphämta, dukar med fritt broderi av samma typ som på särken m.m. traditionellt skånskt textilt. Hon gifte sig 1874 med bonden Nils Nilsson och flyttade med välfyllda kistor till gården Stiby 18 i Järrestads hd.
/2004-02-18 Berit Eldvik