You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tapet

Huvudliggaren:
"Tapet, papper, handtryck, 3 bitar. Blå limfärgsbakgrund, tryck svart/vitt. Stjärnor böljande pricklinjer, klistrad på linneväv. 2 bårdbitar ranka. Från Skagersholm, Finnerödja sn, Vg huvudbyggnad ombyggd 1794."

Katalogkort:
"a) L. 58,5 cm Br 45 cm. b och c) L. 55 cm, Br 8 cm.
Blå limfärgsgrund, tryck i svart och vitt. Stjärnblommor i regelbunden upprepning, förenade med böljande pricklinjer. Samma block har använts för både svart och vitt med några mm:s förskutning. I den vita färgen finns ett glittrande material: Tapeten är uppklistrad på tät väv av hampa eller linne. Skadad, spår av överklistrad tapet.
b,c) tillhörande bård, bårdens bredd ca 4 cm. Motivet är en svart och en vit ranka som korsar varandra. Bården fäst i tapetens längdriktning. Skadad. Spår av spikhål, två nubb sitter kvar.
Från Skagersholsm herrgård. Har siuttit i rum i bottenvåningen som nu är kök. Giv:s dotter med make äger och bebor Skagersholm. Huvudbyggnaden byggdes om 1794. Tapet med samma mönster något större i skala funnet i Alberget 7, Djurgården (östra flygeln, byggd 1785) ägd av givaren.
EHk (=Elisabet Hidemark)92."

b) Anm.: Revor, slitage, fläckar.
c) Anm.: Veck, slitage, fläckar, två spikar kvar (rostiga).
/Marie Tornehave 2007-03-05

Text i utställningen Tapeter, Tapeter! (2006):
"Tryck med två färger med samma block, runda små blommor i svart och vitt mot ljusblå botten, 1790-talet."
/Elisabet Hidemark


Växt, blomma, blad, ranka.


Tapet, papper, handtryck, 3 bitar. Blå limfärgsgrund, tryck i svart och vitt. Stjärnblommor i regelbunden upprepning, förenade med böljande pricklinjer. Samma block har använts för både svart och vitt med några millimeters förskutning. I den vita färgen finns ett glittrande material: Tapeten är uppklistrad på tät väv av hampa eller linne. Skadad, spår av överklistrad tapet.
b,c) tillhörande bård, bårdens bredd ca 4 cm. Motivet är en svart och en vit ranka som korsar varandra. Bården fäst i tapetens längdriktning. Skadad. Spår av spikhål, två nubb sitter kvar.
Från Skagersholsm herrgård. Har suttit i rum i bottenvåningen som nu är kök. Huvudbyggnaden byggdes om 1794. Tapet med samma mönster något större i skala funnet i Alberget 7, Djurgården (östra flygeln, byggd 1785) ägd av givaren.