You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Skjorta

Mansskjorta av vit bomullslärft, i 1800-talsmodell med helt bålstycke med axelok. Sidsömmar med sprund med steglapp. Lågt kragstånd för löskrage, knäppt fram med gulvit benknapp och knapphål. halssprund med förslag. Vidsydd ärm med ärmspjäll, nedtill rynkad mot 2 cm bred ärmlinning med knapp och knapphål.
Skjortan är oerhört trasig och lappad för hand med ett otal lappar satta på varandra. Hela nedre delen av skjortan 43 cm är påskarvat. Skjortan från början maskinsydd men alla senare lappningar och skarvningr gjorda för hand.
Kommer från byn Gårdshult i Tönnersjö sn. , 9 km från Simlångsdalen. Funnen hos lantbrukaren Nimrod Jönsson 1884-1977 och har troligen tillhört dennes far Jöns Nilsson f. 1838. Han var gift med Beata Nilsson f. 1850, som var sömmerska och sydde flanellskjortor. Hon kan vara den som sytt skjortan. Gården är den ålderdomligaste av byns 5 gårdar med bostd i ena änden av huset och loge i den andra och stallet och källaren under huset. Nimrod och hans bror Bertil var de sista i Halland ( kanske i hela landet) som körde med oxar.
/Berit Eldvik 2012-12-20