You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Skåp

Med nyckel.

Katalogkort:
"Överdel med svängt krön, två dörrar med svängt överparti, kantade med pärlstav. Dörrarna avdelade med halvkolonn med skulpterat krön och basparti. Inrett med 3 hyllor, varav den översta skedhylla. Underdelen med två lådor. På den undre en pärlstav, vilande på profilerande ben.
Färgsättning: Bottenfärgen brun fanerimitation, gesims och lådor marmorerade i grönblått. Pärlstaven förgylld. Dörrarna milt turkosblå med målad bukett med rosor, nejlikor och rosa rosett. Draperi målat blått med guldfrans. Daterat 1824. Ägareinitialer SJD. Tillverkare Hagaskolan, Lockne sn, Jä. Bertil Andersson 1766-1855 och sonen Anders Bertilsson 1791-1864."


Tre jämtar har förknippats med Hagaskolan eller Hagaverkstaden i Lockne socken. Bertil Andersson (1766-1855), dennes son Anders Bertilsson (1791-1864) samt Olof Hallberg (1798-1866). År 1990 var 54 möbler av Hagaskolan identifierade, dels i privat och museal miljö, dels i antikhandel och på auktionshus. Attribueringarna skedde med utgångspunkt från två signerade skåp av Bertil Andersson. Men även mallar till urnor, liksom snickeri- och motivdetaljer bidrog till identifieringen av materialet. Möblerna är daterade mellan 1791 och 1854.
Karakteristiskt för Hagaskolans måleri är bland annat draperier med stelt inåt rullade våder målade i ljusblått, en bukett med rosor placerad mitt på skåpet täckande båda dörrarna. Rosetten som binder samman buketten är målad som sidenband med glansdagrar i rosa med uddade ändar kantad med små vita punkter. Antingen har den stora öglor och fladdrande bandändar eller så har den som rosetten på skåpet i fråga stelt hoptryckta öglor. År 2008 såldes ett skåp på auktion tillverkat av Hagaskolan med de karakteristiska hoptryckta öglorna. Skåpet var signerat Olof Hallberg med blyerts på undersidan av en låda.
Med största sannolikhet kan skåpet med inv.nr NM.0303417+ tillskrivas Olof Hallberg.
Skåpets initialer SJD 1824 står för givarens mormorsmor i Döviken, Revsund socken, vidare genom arv till Hilda Larsson, Börön, Lockne socken (Sverige (SE))
/Ulla-Karin Warberg