You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tavla

Katalogkort:
"TAVLA, porträtt, olja på duk. Osign. Delvis naturalistiskt knästycke av äldre dam, klädd i tunn ljusgrön klänning (nattdräkt?), svart spetssjal och hög vit spetsmössa med två pärlor. Damen sitter i en röd fåtölj och lutar vänster armbåge mot en uppslagen bok på ett bord. På bordet finns även en sax, tre stående böcker och liggande på dem en stickning med fyra stickor. Titlarna på två av böckerna är läsliga. Morgen och Abendstunden av Sturm. De trycktes i Tyskland 1792 (religiös litteratur). Svart trälist.
Kraftig krackelering. Stort färgavfall ovanför damens hand. Nedanför höger hand och i sjalens nedre vänstra kant. SE 1977".


Stickning, glasögonfodral


Katalogkort:
"Tavla, porträtt, olja på duk, efter 1792, Tyskland.
Höjd 106,5c, Bredd 84 cm
Osign.
Delvis naturalistiskt knästycke av äldre dam, klädd i tunn ljusgrön klänning (nattdräkt?), svart spetssjal och hög vit spetsmössa med två pärlor. Damen sitter i en röd fåtölj och lutar vänster armbåge mot en uppslagen bok på ett bord. På bordet finns även en sax, tre stående böcker och liggande på dem en stickning med fyra stickor. Titlarna på två av böckerna läsliga. Morgen coh Abendstunden av Strum. De trycktes i Tyskland 1792 (religiös litteratur).
Svart trälist.
Kraftig krackelering. Stort färgavvall ovanför damens hand. Nedanför höger hand och i sjalens nedre vänstra kant.
SE [Sigrid Eklund] 1977
Bilaga.
Test. gåva av fröken Naja Cedergren, Nybrogatan 27, Stockholm 1976-10-19."
Svartvit foto på katalogkortet.

På bordet, bredvid saxen, ligger också vad som troligen är ett glasögonfodral, enligt David Fleishman, forskare i antika glasögon.
/Leif Wallin 2018-05-31