You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Gasmask

Huvudliggare:
"GASMASK, tyg, metall; förvaras i fodral av hårdpressad papp; se bilaga. Mått fodral Br 19 cm, Tj 12,5 cm, H 25,8 cm.
G från museets skyddsrum, 1939. /1973/ 8/8 Nordiska museet, Stockholm."

Bilaga [kopia av katalogkort]:
"Skyddsmask, storlek 3, i två delar. Ansiktsskydd av kraftigt grått tyg med fastsättningsband av tyg och resår. Skinnskodd kant.
Två syngluggar (diam 8,5 cm) med metallkant och glas. På insidan imskydd av celluloid, fäst med en avtagbar metallfjäder. Imskydden är utbytbara.
Framför näsa och mun ett äggformat metallstycke med två gängade hål. I 'munhålet' sitter ett runt metallstycke (diam 6 cm, h 1 cm) med hål längs ytterkanten. I munstycket sitter ett gummimembran, som ger efter vid utandning. Runt den plana sidans kant står inpressat 'STOCKHOLM BIRGER CARLSON & Co. A.B. 'BICAPA' '. Läderpackning avslutar det gängade partiet. I inandningshålet ligger en gummipackning. Här ska en grå metallbehållare fastskruvas, vilken i sin yttre del är försedd med ett skyddspapper på vilket står: 'Detta papper avlägsnas vid krigsutbrott eller då behållaren ska användas för övning'. Den gängade delen är skyddad av en kapsyl. På behållaren är stämplat ''1939' B13341E' samt tre kronor. På ena sidan sitter ett blått varu-märke. I fodralet finns också en förpackning stämplat av samme tillv och med årtalet 1939. På förp står 'Imskivor / skyddas för fukt. Får ej avtorkas. Vidröras endast i kanten.' Alltsammans ligger i en grå oval kartong av hårdpressad kartong. På locket är tillverkarens namn inpressat och strax nedanför locket står på ena sidan på en silverfärgad etikett 'FÖR AKTIVT LUFTSKYDD / SVENSK TILLVERKNING'. Runt kartongen (fodralet) sitter tygband, så att skyddsmasken kan bäras över axeln.
1973-08-08 Fynd i Nordiska museet
1976-02-27 BR"