You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Bindmössa

Bindmössa av handtryckt bomull, röd botten med stora bulliga blommor och blad i ljusa färger med svarta konturer.Kantad med ljust rosa sidenband, blekt och slitet.Även kattuntyget blekt, foder av oblekt bomullslärft. Stel nackrosett av rött ylleband, troligen ditsatt i senare tid. Dragsko med smalt knytband av bomull.

Hör till en hel "Delsbodräkt" inv.nr 296411 - 424 som burits av giv:s svärmor Ellida Carolina Thunberg, 1884 - 1973, född i Ljusdal dotter till målarmästare Olof Thunberg, fadern dog när hon var 8 år.Modern livnärde sig på vävning och deltog i 1897 års utställning med vävnader. E.C hade en moster i Delsbo och sannolikt kommer Delsbodräkten från henne. E.C bar dräkten som ung och vid högtidliga tillfällen även på äldre dar, se foton på Dräktbild: Folkdräktsrörelsen.
Kattunmönstret blev det allra vanligaste på Delsbos bindmössor, så karakteristiskt så att när köpetyget inte längre fanns att få tag på var det en i familjen Rudolphi som skar till trästockar och sen fortsatte man inom familjen att trycka tyget till mössorna. Detta tyg är sannolikt av denna senare sort.
Medan tyget ännu fanns att köpa förekom det även på andra håll i landet, flera exempel finns på bindmössor, förkläden och livstycken i våra samlingar. Se I.Henschen: Kattuntryck sid 148ff.
/Berit Eldvik mars 2005