You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Hätta

Hätta av rosaröd sidenatlas broderad i tambursöm med gult, grönt, blått och rosa silke, fodrad med oblekt bomullslärft, band av mönstrat bomullsband trätt genom hål i nederkanten att dra ihop mössan i nacken.
Bars med vit spetsprydd hatt under se inv.nr 292 848 - 851
En äldre folkdräktshätta från Åls sn. från 1800-talets första hälft, senare använd till en rekonstruerad folkdräkt efter 1900 som tillhört fröken Märtha Zetterström f. 1877. Hon kom från Höganäs i Skåne men bodde under ungdomstiden i Dalarna och senare i Stockholm.
Det var vanligt att de som ville skaffa en folkdräkt, då ofta kallat nationaldräkt, omkring 1900, försökte få tag på gamla dräktdelar som sedan på olika sätt kunde kombineras med nysydda. Vid sekelskiftet bars inte längre de gamla dräkterna av allmogen men det fanns ofta kvar gamla dräkter i gårdarna som gick att köpa för en billig penning.
Bilaga brev m. uppgifter från brukaren: "... Dräkten är från pappas ungdom ( född 1848). Broderade mössan är i år ( 1938) ca 120 år. Den andra är vardags-, likaså det röda hemvävda livet."

Berit Eldvik maj 2006


Historisk händelse, ort med anknytning till föremålet: null