You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tröja

Kvinnotröja s.k. spedetröja eller spyddetröja, stickad av rött ullgarn och något valkad, med stjärnmönster i aviga maskor, i nederkanten och på axlarna rutbård i aviga och räta maskor, i ärmkanten mostickning, rundstickad med små sidsprund och med "söm" i sidorna markerad med aviga maskor. Snäva formstickade ärmar med utläggningar längs en sömmarkering på undersidan. 3 cm långt ärmsprund kantat med svart blomsterband. Ärmen vidsydd mot bålen. Tät halsringning med 10 cm sprund, infodrad med en remsa linnelärft och kantad med rosa sidenband.
Anm. Några små malangrepp.
Stjärnmönstret är vanligt i äldre drällvävning och har ofta överförts till stickning redan under 1600-och 1700-talen. Se även tröjan 5945 och äldre tröjor från Halland.
Se tröjan 221 104 vars ägare har berättat att färgning av tröjan kostade 5 kronor, vid samma tid som ett tjog ägg kostade 0,25 kr.
Detta visar dels att sticktröjorna stickades vita och färgades när de var färdiga, dels att färgningen utfördes av yrkesfärgare och att den röda färgen säkerligen är koschenill som var en dyrbar färg. Tröjorna bar under livstycket eller livkjolen och har varit vanligast i västra och sydvästra Skåne. Se vidare S. Svensson: Skånes folkdräkter, Sthlm 1935
/Berit Eldvik 2010-12-23