You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Österåkersdräkt

Rekonstruerad kvinnlig Österåkersdräkt bestående av 7 delar , a.-g.

a. Livkjol
b. Överdel
c. Rosett
d. Förkläde
e. Bälte
f. Kjolväska
g. Huvudbonad

a. Livkjol av rött ylle, avskuren i midjan och rynkad både uppåt och på kjolen, kort liv av sidenrips med broderier i flät-stjälk- och plattsöm med silke i flera färgerLivet fodrat med gulvit bomullslärft.
b. Överdel, blus av vit bomullslärft, skuren i ett stycke med blusande ärmar och öppen fram. Ärmarna har breda uppvikta handlinningar med tryckknappar. Garnerad med maskingjord brodyr.
c. Grön sammetsrosett att ha i halsen.
d. Förkläde av tunt grönt ylle i satinbindning ( för att likan rask) broderad bård på¨förklädet samt på midjelinningen i med silke i flera färger som på livet samt bandgarnering.Skoning av svart ylletyg märkt H.J. maj 1892 i stjälksöm med silke.
d. Bälte av rött saffianskinn med silkebroderier i ljusblått, gult och vitt, försedd med spänntamp och sölja dold under bältesfliken.
f. Kjolväska av blått ylletyg med applikation i form av solros och gröna blad av kläde, något silkebroderi. Bakstycke av rött ylle samt band av röd yllekypert.
g. Huvudbonad s.k "huckel" bestående av röda valkar, spetsluva och tyllhuckle.

Sydd till givaren 1892. Använd på Skansens vårfester under Artur Hazelius tid. Hilma J. var född 1875.
Österåkersdräkten hörde till de folkdräkter som tidigast rekonstruerades och började användas av borgerliga damer under 1890-talet jämte Delsbodräkt, Rättviksdräkt och Blekingedräkt. Inte minst viktig för spridningen var att kronprinsessan Victoria bar denna dräkt under sina vistelser på Tullgarns slott och en i stort sett identisk dräkt kom också att kallas Tullgarnsdräkt.

Berit Eldvik juni 2005


Historisk händelse, namn med anknytning till föremålet: Hazelius, Artur