You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Pälströja

Kvinnotröja av fårskinn i spencermodell från tidigt 1800-tal. Kvarsittande pälsrester på insidan visar att den varit en pälströja. Nu i mycket dåligt skick.
Kort modell med hög midja enligt empirmodet, 2 framstycken/sidstycken med bakåtflyttad axelsöm och med svängda sömmar mot ett närmast trekantigt ryggstycke som avsmalnar nedåt mot ett skört som avskiljs med ett midjeband som mitt bak har 3 par små skinnklädda knappar som dekor. Äm med rynkad ärmkulle till en puff, avsmalnande mot handleden, nertill kantad med mörkblå 2,5 cm bred vadmalsremsa. Vadmalsdekor även i 2 pålagda fält på framstyckena. Nedliggande krage av på ovansidan mörkblått halvylle på linvarp, och på undersidan oblekt linnelärft, mellanlägg skymtar genom hål och består av ett randigt halvylletyg. I kragens ytterkant en dekorativ skinnremsa med stansade uddar som ligger mot det blå tyget. Framkanterna nu fragmentariska men tycks ha haft pålagda vadmalskanter och en smal infälld uddkant av skinn. Knäppning går inte att avgöra.
I alla ryggsömmar inlagda passepoaler av skinn.
Anm. Mycket trasig, ena ärmen bortklippt.
Har sannolikt tillhört Brita Jönsdotter f. 14/9 1790 och gift omkr. 1815-20 med Jan Jansson i Jan-Jansgården i Nora by, Uppland. Troligen har det varit en välbärgad bonde vars far Jan Ersson i Hemmingsbo var skrivkunnig med driven handstil, vilket var mycket ovanligt och tyder på att han var mer än vanlig bonde.
Tröjan hittades tillsammans med andra fragmentariska skinnkläder på 3.e vind i Jan Jansgårdens parstuga uppförd 1844 vid rivning av huset 1951--52.
..."Alla skinnlappar av någon storlek har klippts bort, så att endast sömmarna är kvar. Helt visst har dom använt skinnet till att sy ängsvantar av. Det var vanligt att ha långa vantar av dyligt skinn om somrarna. De fyllde två ändamål. Dels skyddade de händer och armar, när man band säd och annat vasst, dels skyddade de mot solbränna."
/ brev från tidigare ägare, se bilaga.
Dock kan man undra om man verkligen tog pälsskinn till sådana handskar?
/Berit Eldvik 2011-06-24