You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Päls

Del av kvinnopäls av fårskinn med ullen inåt. Avskuren i midjan, livet består av 2 framstycken/sidstycken med svängda sömmar mot 2 ryggstycken. I midjan mellan liv och nederdel band av brunt skinn ca 3 cm brett och mitt bak applikation av det mörka skinnet i form av ett flikigt växtornament som växer upp mot ryggsömmen. Lång ärm med 2 sömmar i djupt inskurna ärmhål. Har haft någon form av uddkantat uppslag av brunt skinn kring handlederna. Rak uppstående krage med något sneddade framkanter, på utsidan mörkblå vadmal med påsydd uddklippt skinnremsa och insidan av mörkbrunt pälsskinn.
Anm. Hela nederdelen bortklippt liksom ena ärmen och större delen av framstyckena. Endast i ärmen och på kragen finns kvarvarande rester av småkrullig päls.
Kan ha tillhört Brita Jönsdotter f. 14/9 1790 och gift omkr. 1815-20 med Jan Jansson i Jan-Jansgården i Nora by, Uppland eller någon annan kvinnlig släkting. Troligen har det varit en välbärgad bonde vars far Jan Ersson i Hemmingsbo var skrivkunnig med driven handstil, vilket var mycket ovanligt och tyder på att han var mer än vanlig bonde.
Tröjan hittades tillsammans med andra fragmentariska skinnkläder på 3.e vind i Jan Jansgårdens parstuga uppförd 1844 vid rivning av huset 1951--52.
..."Alla skinnlappar av någon storlek har klippts bort, så att endast sömmarna är kvar. Helt visst har dom använt skinnet till att sy ängsvantar av. Det var vanligt att ha långa vantar av dyligt skinn om somrarna. De fyllde två ändamål. Dels skyddade de händer och armar, när man band säd och annat vasst, dels skyddade de mot solbränna."
/ brev från tidigare ägare, se bilaga.
Dock kan man undra om man verkligen tog pälsskinn till sådana handskar?
/Berit Eldvik 2011-06-24