You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Underkjol

Underkjol omsydd av en äldre kjol. Av mörkrött kraftigt halvylle, kypertvävnad med ljusbrun bomullsvarp och inslag av mörkrött ullgarn, valkat som vadmal. En framvåd och 2 bakvåder sneddade så att kjolen är helt slät upptill mot en 3,5 cm bred linning av mörkblå bomullslärft med tunna vita ränder, iskarvad med 2 andra bomullstyger bak. Sprund bak, knyts med tjock snodd av blått och vitt bomullsgarn. I nederkanten påsytt svart smalt soutageband lagt i sicksackmönster. Spår av maskinsöm strax ovanför bården som kan vara kvar efter tidigare kjolskoning. 1,5 cm bred fåll sydd för hand, övriga sömmar maskinsydda.


Huvudliggaren (år 1948-1949):
"236517 Kjol till kvinnodräkt, av röd vadmal, tre våder svagt sneddade. Garnering nedtill av svarta ganser. Blårandig bomullslinning med blåvit bomullssnodd till knytband. Tillhört fru Johanna Nilsson. Skåne, Ingelstad hd, Kverrestad sn. Ink. 21/12 1948 Fru Clara Andersson, Lunnarp."

Bilaga:
"Denna kjol har tillhört fru Johanna Nilsson, Kvärrestad. Hon var småbrukarhustru med många barn. Hon var aktsam om sina kläder. Det är inte så mycket kvar av hennes garderob eftersom kläderna efterhand syddes om till barnen. Denna kjol har ursprungligen varit mycket vidare, med många rynkor bak. Men när dessa kjolar blev omoderna syddes denna om till en underkjol. Den har burits på 1890-talet."