You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tapetbård

Huvudliggaren:
"Tapetbård, stycke av papper = 229.728 - 229.731 /229.728: "draperi och två vita, draperade pärlrader; draperiet uppbundet i stora dockor, blågrönt med gult, svart, vitt och karmin (längs draperiet en svart bladslinga - ek) och efter kanten dek. svart bladdekor."/med vit nummerlapp '145' påklistrad. Avskuren. Stämpel inom oval. 15 x 33, 5 cm. Ingår i en samling tapeter, som sedan långt tillbaka förvarats i museet."

Utdrag ur bilaga:
"Bilaga till inv nr 229.401 - 230.099 Ovanstående tapetbårder är införda i huvudliggaren med proveniensuppgift att de sedan länge förvarats i Nordiska museet. I flera andra källor har de hänförts till Carl Fredrik Torsselius och hans verkstad i Stockholm och dateras till omkring 1820. Alla tapeter är inte tillverkade av Torsselius, utan några av dem är franska ..."


Draperimotiv med ekbladsbård och pärlfestoner. Motivet i svart, orange, ljusgrönt, ljusgult, vitt, blått och sepia mot grå bakgrund. På baksidan stämplad namnteckning C. F. Torsselius inom oval, dubbel ram. På framsidan en liten påklistrad papperslapp med Bläckpåskrift "145".
Anm.: Konserveringsbehov, lös färg, färgbortfall, veck, reva.
/Marie Tornehave 2008-04-03


Textil, tyg, draperi.
Växt, blad, ekblad.
Pärla.
Ornament, feston.