You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tapetbård

Huvudliggaren:
"Tapetbård av papper, med tryckt dekor; bladarabesk i brons samt blad med bär i grönt och gråviolett, brun frans på djupröd botten, på ena sidan en smal, på andra en smal + bred + smal, refflad bronslist. Br. 25 cm. Ingår i en samling tapeter, som sedan långt tillbaka förvarats i museet."

Utdrag ur bilaga:
"Bilaga till inv nr 229.401 - 230.099 Ovanstående tapetbårder är införda i huvudliggaren med proveniensuppgift att de sedan länge förvarats i Nordiska museet. I flera andra källor har de hänförts till Carl Fredrik Torsselius och hans verkstad i Stockholm och dateras till omkring 1820. Alla tapeter är inte tillverkade av Torsselius, utan några av dem är franska ..."

Löpande bladbård med omslingrade akantus i bronsimiterande gul, ockra och brunt samt flikiga blad i grå respektive gröna nyanser med bär i gulockra och brun. Skuggor i mörkt rödbrun mot vinröd bakgrund. Invikt, klistrad kant. Bläckpåskrift på baksidan "27 1/4 aln".
Anm.: Visst färgbortfall.
/Marie Tornehave 2008-04-11


Växt, blad, aknatus, bär.


Tapetbård av papper, med tryckt dekor. Löpande bladbård med omslingrade akantus i bronsimiterande gul, ockra och brunt samt flikiga blad i grå respektive gröna nyanser med bär i gulockra och brun. Skuggor i mörkt rödbrun mot vinröd bakgrund. Invikt, klistrad kant. Bläckpåskrift på baksidan "27 1/4 aln".