You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tapetrulle

Huvudliggaren:
"Tapetrulle av papper med tryckt dekor på blank, blå bakgrund, mönster: två tandade, refflade bårder i knallblått. Efter en kanten en vit bård med fasonerad grå innerkontur och genombrytande blå blommor, refflade mittpartiet har kraftigt mönster i grått med vita konturer. Br. 49 cm. Ingår i en samling tapeter, som sedan långt tillbaka förvarats i museet."

Utdrag ur bilaga:
"Bilaga till inv nr 229.401 - 230.099 Ovanstående tapetbårder är införda i huvudliggaren med proveniensuppgift att de sedan länge förvarats i Nordiska museet. I flera andra källor har de hänförts till Carl Fredrik Torsselius och hans verkstad i Stockholm och dateras till omkring 1820. Alla tapeter är inte tillverkade av Torsselius, utan några av dem är franska ..."

Katalogkort:
"Tapet, 2 bitar. Bredrandig effekt med stora växtornament. Tryck i mellanblått, grått, vitt och marinblått. Växlande satinerade och matterade partier i mönstret. Se Fataburen 1982. EHK (=Elisabet Hidemark)".
" H 49 cm. Fond blank, mönster i grått, koboltblått, vitt. Oklistrad våd + 1 extra bit."

Text i utställningen Tapeter, Tapeter!, 2006:
"Blank sidenatlas i ljusblått och vitt med ett brett mittmönster framställt som damast. Handtryck, sannolikt från Frankrike, 1840-talet".
/Elisabet Hidemark


Blank sidenatlas i ljusblått och vitt med ett brett mittmönster framställt som damast. Handtryck, sannolikt från Frankrike, 1840-talet.