You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tapet

Huvudliggaren:
"a-b Tapet, dörröverstycken, fullständigt lika föregående /229.935: "rustning med vapen och sköldar flankerad av tre par fanor omgiven av bevingade genier skrivande på tavlor; allt i rosa mot gråblå fond"/, därtill montage: vid ändarna en antik urna i brons, monterad sockel med konsoler och mellan dem en meander i mörkgrått. Br. 56 cm."/. Ingår i en samling tapeter, som sedan långt tillbaka förvarats i museet."

Utdrag ur bilaga:
"Bilaga till inv nr 229.401 - 230.099 Ovanstående tapetbårder är införda i huvudliggaren med proveniensuppgift att de sedan länge förvarats i Nordiska museet. I flera andra källor har de hänförts till Carl Fredrik Torsselius och hans verkstad i Stockholm och dateras till omkring 1820. Alla tapeter är inte tillverkade av Torsselius, utan några av dem är franska ..."

Katalogkort:
" Tryckt dekor på papper. H 56 cm. Fond vit, rosa, blått, bronsgult, mörkblått."

a) Sittande, bevingad kvinnofigur (genie), skrivande på skrivtavla. Allt i rosa, sepia och brunt mot gråsvart bakgrund. Till vänster en urna i bronsimitation, nedanför konsol och bårder av klassiskt snitt, bland annat bladstav och meander. Bårderna i bronsimitation, meandern i mörkgrönt och svart.
b) Uppbyggd som a), men förutom den sittande kvinnan (här vänd åt andra hållet) finns också en trofégrupp. De båda delarna har suttit ihop och bildat ett helhetsmotiv. Jfr. också 229.934.
Anm.: Båda delarna konserverade, dock kvarstående konserveringsbehov.
/Marie Tornehave 2008-04-15


Mytologi, väsen, genie.
Arkitektur, konsol.
Ornament, bladstav, meander.
Skrivtavla.
Kärl, urna.


Historisk händelse, namn med anknytning till föremålet: Nordiska museet