You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tapet

Huvudliggaren:
"a-c Tapet, dörröverstycke, tryckt dekor, valvbåge av akantusspetsar, blomsterkrans i valvbåge, grönt med svart, rött, vitt, gult, grått på grön botten med gröngråa dekorativa, radiära element. Stämplad 220½. Br. 67 cm. Ingår i en samling tapeter, som sedan långt tillbaka förvarats i museet."

Utdrag ur bilaga:
"Bilaga till inv nr 229.401 - 230.099 Ovanstående tapetbårder är införda i huvudliggaren med proveniensuppgift att de sedan länge förvarats i Nordiska museet. I flera andra källor har de hänförts till Carl Fredrik Torsselius och hans verkstad i Stockholm och dateras till omkring 1820. Alla tapeter är inte tillverkade av Torsselius, utan några av dem är franska ..."

Katalogkort:
" Tryckt dekor på papper. H 67 cm. Fond grön, bronsgult, zinnober, vitt, mörkgrönt, grått."

Tapet, dörröverstycke eller halv takrosett. Arkpapper. Tryckt rektangulärt fält, bottenfärg grön. Inom fältet markerad halvcirkel med mönster i form av en förgylld och profilerad ram. Innanför och längs med ramen en blomstergirland av grönt bladverk omväxlande med frodiga blomsterbuketter med olika sorters blommor i gult, vitt, rött och blått. Mitt i fältet två radiella rader av vita palmetter.

Tapeten tillverkad av Jean Zuber et Cie i Rixheim, Alsace, Frankrike 1826 enligt tillverkarstämpel och årsstämpel (2201) på tapetens baksida.
Maria Maxén februari 2006.

a) Anm.: Revor i kanterna, fläckar. Den gröna färgen (Schweinfurtergrönt) innehåller arsenik.
/Marie Tornehave 2007-03-22

Text i utställningen Tapeter, Tapeter! 2006:
"Del av takrosett, handtryck med många färger på grön arsenikhaltig botten. Också i bladgrönskan finns arsenik. Tillverkad av Zuber & Cie, Rixheim, Frankrike, importerad av C. F. Torsselius".
/Elisabet Hidemark


Ornament.
Växt, blomma, vallmo, påsklilja, krysantemum, blad, krans.
Spets.


Tapet, dörröverstycke eller halv takrosett. Arkpapper. Tryckt rektangulärt fält, bottenfärg grön. Inom fältet markerad halvcirkel med mönster i form av en förgylld och profilerad ram. Innanför och längs med ramen en blomstergirland av grönt bladverk omväxlande med frodiga blomsterbuketter med olika sorters blommor i gult, vitt, rött och blått. Mitt i fältet två radiella rader av vita palmetter. Tapeten tillverkad av Jean Zuber et Cie i Rixheim, Alsace, Frankrike 1826 enligt tillverkarstämpel och årsstämpel (2201) på tapetens baksida.


Historisk händelse, namn med anknytning till föremålet: Nordiska museet