You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Bokkläde

Kvadratiskt bokkläde av röd bomullslärft med blocktryckt mönster s.k. rödbottnad kattun. I mittspegeln röda rutor med ett överliggande diagonalrandigt blommönster med gulvita bladslingor med små blå blommor.. Bård avgränsad med 2 raka smalbårder och, i bården stående mönstrade romber, i färgerna vitt, rött, vinrött och grått . Handfållat på 2 sidor. 2 fastsydda etiketter ditsatta av tidigare ägare som var samlare.
Anm. Något sliten med reva vid ena hörnet
Kattunerna var fina köpetyger och användes enbart till småplagg som halskläden, förkläden och mössor. Importerat och spritt i landet med knallarna. De flesta turkröda kattuner tillverkades i Glarusdalen i Schweiz under hela 1800-talet men många Glarusbor utvandrade och satte upp tryckerier utomlands både i Skottland, Ryssland, Frankrike och andra ställen. Genom att de behöll handtryck med block kunde de anpassa tillverkningen i små serier efter kundernas önskemål. Se Gösta Sandberg: Purpur, koschenill och krapp, en bok om röda färger.

Enligt tidigare ägare brukade sådana kattunkläden smugglas in från Norge gömda undet lasset av fårskinn. Anledningen till att de kallades "Äkta kläde" är det turkiskt rödfägade tyget som var färgäkta.
/Berit Eldvik 2012-02-07