You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Livstycke

Livstycke av grön vadmal. 2 framstycken/sidstycken, 2 ryggstycken som avsmalnar nedåt och slutar i ett litet skört med utstående veck. Ståndgrage och något svängda framkanter. Kring ärmhålen, kragen och framkanterna påsydda blommönstrade band, bottenväven i svart bomull med invävda silkeblommor i rosarött och grönt och gula kanter. På banden sytt med guldtråd i stora öppna kedjestygn. Kring nederkantens insidor och i skörtvecken infodring med ett rosa sidenband med mönster i schatterande grönt, gult och violett, och kring skörtvecken sytt med guldtråd.
Framkanterna infodrade med röd vadmal och med knäppning av tätt sittande 14 par hakar och hyskor av mässing. Foder av blekt linnelärft. Nere vid skörtet 2 hakar att knäppa mot kjolen.
Enstaka malangrepp med små hål. De svarta halvsilkebanden mycket slitna. På en del ställen bara varptrådar kvar och av silkemönstret finns bara fragment.
De fina banden och guldsömmarna kan tyda på att det varit ett brudlivstycke. Fler dräktdelar från samma givare daterade omkr. 1812-1815.
/Berit Eldvik 2008-04-15