You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Tröja

Manströja av bomullslärft med tryckt mönster, kattun. Brunlila botten med stort märkligt fantasimönster med svällande blomknoppar i rött, blått och gråvitt och slingrande mörkare bladverk i mörklila och rött.
Bålen skuret i ett stycke med axelsömmar, något bakåtlagda, isydd rak ärm med 2 sömmar med kort sprund i övre sömmen. Kantsydd glipa under armen. Halsremsa av samma tyg, Foder av oblekt linnelärft med flera stämplar. 1. rund röd stämpel i ryggen med bostäverna:K G M runt stort A. 2. Högst upp i nacken stämplat med svart :H. 3. I framkanten rund stämpel med suddig krona.
Anm. Halsremsan delvis loss. Tröjan dåligt skuren och saknar knäppning.
Vid krigsutbrottet 1808 saknades framförallt utrustning till militärsjukhusen och armén fick sannolikt beställa upp överblivet tyg var man kunde hitta det för att sy upp nattröjor till fältsjukhusen. Flera tusen nattröjor av Cattun finns i leveranslistor för 1808. Se kapitel:" De ´ryska´tröjorna" i I. Henschen: Kattuntryck, Nordiska museet 1992.
Några av dessa kvarvarande tröjor finns i Armémuseums samlingar. En av dessa i samma mönster som ovanstående har fabriksstämpel från Lamms Kattunfabrik vid Blecktornet på Södermalm i Stockholm som startade 1799.
/Berit Eldvik 2008-11-24