You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Livstycke

Av fint kamgarnsylle i tuskaft, s.k. kamlott rutig med varpen randad i svart och rött med tunnare linjer i gult/grönt och inslag i svart med smalare ränder i rött. 1700-talsmodell med långt skört och fyrkantig halsringning med snörning fram. 2 framstycken, 2 sidstycken med skarvbitar nedanför armhålen, 2 ryggstycken avsmalnande nedåt i rundade skörtflikar. Skört med 3 veck bak och isydda sidkilar.7 par snörhål sydda med oblekt lintråd., i framkanterna insydda träspröt. Axelbanden skarvade högst upp med ett brun- och vitmönstrat ylletyg. Foder av gulaktigt halvlinne med inslag av strävt tunt ullgarn, skörtet fodrat med hellinnelärft randigt i mörkblått och ljusblått på vit botten.
Anm. Små hål på flera ställen.
Kamlott var modetyg under 1700-talets senare del och fanns i folklig dräkt över hela landet i plagg till högtidsdräkterna eftersom det var ett köpetyg i hög kvalitet. De finaste kom från utlandet.
/Berit Eldvik 2007-10-02


Huvudliggaren:
"Livstycke för kvinna, av ylletyg, randigt o rutigt i svart, rött, gult o grönt, glansigt, linnefoder, snörhål, skört, fr. (enl. uppg.) Faurås hd, Hall. Från dräktmagasinet."