You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Livstycke

Av fint kamgarnsylle, botten rosaröd i tuskaft med extra mönstervarp som bildar blomrankor i vitt resp. i gröna schatterande nyanser. Tyget glättat och pressat, kallas för taborett eller brilliant.
2 framstycken/sidstycken med infällda skörtkilar i sidorna, 2 ryggstycken skurna på skrå med mönsterpassning i ryggsömmen. Ryggstyckena avslutas i två rundade skörtflikar som bildar skört med 3 hopsydda veck. Djup något kantig halsringning med smala axelband.
Knäppning med 7 par hakar och hyskor som nu är bortklippta med kvarlämnade trådrester. Foder av oblekt fin linnelärft och nertill i skörtet dels ett mörkare linne, dels ett ganska ljust indigofärgat linne, I höjd med skörtets överkant en fastsydd vit linnesnodd i fodret.
Anm. På båda framstyckena lång reva i tyget.

Omtalat som brudlivstycke, "brurlivstyttje" åt en kvinna som bör ha stått brud under 1700-talets sista årtionden. Det stämmer bra med att tyger som detta, sannolikt vävt i Norwich i England, började användas i folkligt dräktskick omkr. 1770 och då främst till bruddräkt eftersom det var ett dyrbart köpetyg.
/Berit Eldvik 2007-10-25


Huvudliggaren:
" 'Brurlivstyttje'. Av blommigt och randigt ylle (raska) med röd bottenfärg. Trasigt. Gåva 4/8 1904 [av] Kihlström Klara, fru, Ytter-Hogdal [genom] Keyland. [Brukningsort:] Hälsingland Ytter-Hogdal. [Insamlingsnummer] 152."

Bilaga:
"152. Brurlifstyttje åt nuv. ägarinnans mors mormormor. G[åva] af Klara Kihlström, Ytter-Hogdal."