You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Halskläde

Huvudliggaren:
"Halsklä fr. Leksands sn, NedanSiljans fgd, dlarna.
Från Heden.
Märkt: 'BED 1840' "

Bilaga:
Finns ej.

Katalogkort:
"Halskläde.
Af hvitt bomullstyg med svart silkesbroderi.
'Halsklä.'
Fyrkantig duk afsedd att bäras i tresnibb, hvarför ena hälften saknar broderi. Fållade rundtom och alla fållarna öfversydda med i kors med svart silke.
Storlek 49,5 x 53 cm"

Halskläde av tuskaftat bomullstyg. Kvadratisk form, avsett att vikas i tresnibb, broderad i tre hörn i svartstick. Broderierna är utförda i svart silke. Mönstren är geometriska. Bård av rombiska former i förstygn med tofssöm mellan huvud- och hörnmotiv. Sömsätten i broderierna är rätlinjig plattsöm, förstygn, efterstygn, korssöm, flätsöm och tofssöm. Svarta silkestofsar i alla hörn. Broderad märkning i korssöm: "1840" vid huvudmotivet. I det ovikta hörnet är huvudmotivet placerat, detta upprepas sedan halverat på båda snibbarna. Fållen översydd med kastsöm i kryss i svart silke runtom alla sidor. Den del som inte var synlig utåt är odekorerad.
Anm: Något gulnat i mittvikningen.

Svartstick är ett broderi som förekommer i några socknar runt södra Siljan i Dalarna. Det broderas som dekor på vita halskläden till folkdräkten. Halsklädet bars till högtidsdräkten - kyrkdräkten, och användes i högmässan vid de stora helgerna och bröllop.

Utdrag ur Odstedt Ella, (1953), Övre Dalarnas bondekultur under 1800-talets förra hälft. 4.Folkdräkter i övre Dalarna. Sid 9:" Toppa (=tofs o.d.) är formen för det i dialekterna allmänna 'tuppa'. I ordet topphalskläde får man således känna igen dialektens 'tuppassklä', alltså 'halskläde med tofsar i hörnen'. " Sid 305: "Topphalsklädet (svartstickklädet) var det förnämsta och användes vid de största högtiderna, då man gick tröjlös och då gul raskmagd ej bars, samt därjämte på bröllop och vid kyrkotagning efter första barnet, då det bars av både modern och hennes följeslagerska, allt den tid man var tröjlös.". Sid 497: "Småkullorna hade samma halskläde som de vuxna t.o.m. i ett mindre format det silkesstickade topphalsklädet, om sådant hörde till dagen."
Lästips: Maria Björkroth. (1982). "Svartstick". Textil tradition, s. 105-121.
/Inga-Lill Eliasson 2007-02-27