You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Färg

Tre färger för bromoljetryck, i originalaskar av plåt. "Braun 62" för kopparsticktryck, "Sepiabraun 2" för ljustryck och svart för ljustryck.


Färger för bromoljetryck.

Tre färger för bromoljetryck, i originalaskar av plåt. "Braun 62" för kopparsticktryck, "Sepiabraun 2" för ljustryck och svart för ljustryck. Tillverkade av Kast & Ehinger GmbH i Stuttgart mellan 1900-1925. Bromoljetryck är ett indirekt kromatförfarande där man utgår från en på bromsilverpapper utförd kopia, vars bildsilver avlägsnas och ersätts med fet färg. Vid bildsilvrets blekning härdas gelatinet i proportion till det bortlösta silvret. När sedan färgen påföres med pensel eller vals fastnar denna i proportion till härdningen och en bild i fet färg uppstår. Bromoljetekniken ger fotografen stora möjligheter till manuellt ingripande. Skänkt av Helmer Bäckström till Tekniska museet i januari 1949.

Bromoljetryck är ett indirekt kromatförfarande där man utgår från en på bromsilverpapper utförd kopia , vars bildsilver avlägsnas och ersätts med fet färg. Vid bildsilvrets blekning härdas gelatinet i proportion till det bortlösta silvret. När sedan färgen påföres med pensel eller vals fastnar denna i proportion till härdningen och en bild i fet färg uppstår. Bromoljetekniken ger fotografen stora möjligheter till manuellt ingripande.