You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Ljungskileviken med cementbåten Linnea som vågbrytare

Ljungskileviken med cementbåten Linnea som vågbrytare


Fotografiet ingår i en samling om dryga 1200 fotografier tagna av Carl Alfred Träff som Bohusläns museum förvärvade 2016. Träff är mest känd för sin omfattande vykortsproduktion som han gav ut både på andras och eget förlag.
Samlingen innehåller motiv från stora delar av Bohusläns kust och många motiv återkommer i flera olika varianter, tagna vid ett eller flera tillfällen. Träffs foton visar både upp semesterlivet kring turistorterna i Bohuslän men han har också fångat vardagligare ögonblick på dessa platser.

Se även UMFA54979:1577
Cementbåten Linnea, väkänt riktmärke för bilisterna på E6 genom Ljungskile. Linnea byggdes som ett experiment på Kockums varv under första världskriget. Skrovet bestod av cement med armeringsjärn. Experimentbygget - det omfattade två fartyg - visade sig dock mindre sjödugligt. Linnea hamnade för 46 år sedan (1921) som vågbrytare i Ljungskileviken. Där har cementskrovet sedan legat som ett uppskattat riktmärke för bilisterna på E6 och för seglarna ute i viken. Under en stormnatt 1927 förstördes skrovets akterdel och nu har också rester sprängts sönder av isen. Kärt barn har många namn. Klåfingriga ungdomar har under årens gång döpt om den gamla tyska betongbåten. Anton stod det med stora svarta bokstäver under flera år. "Niclas" och "Anselm" har den också hetat.
Källa: Bohusläningen den 8 mars 1967.