You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Fjällbacka. Sverigebilder Svenska Turistföreningen. Bohuslän 29. Foto: C. Toppelius.

Fjällbacka.
Sverigebilder Svenska Turistföreningen. Bohuslän 29.
Foto: C. Toppelius.


Första uppgiften om Fjällbacka är daterad till år 1610. Under de följande seklen växte fiskeläget i samband med sillperioder.

År 1742 besökte Pehr Kalm Fjällbacka och nertecknar då berättelsen om Gudmundsskäret, som ligger strax väster om Fjällbacka.

Sillsalterier och trankokerier växte upp i området. Ackumulerade förmögenheter från fiske och fiskfrakter under sillperioderna gjorde att rederiverksamheten växte under andra halvan av 1800-talet.

På 1840-talet omnämns Fjällbacka som ett av Bohuslän livligaste fiskelägen. På 1860-talet fanns ett 50-tal skutskeppare, ca 20 medelstora fraktfartyg, 165 lotsar och sjömän samt drygt 100 fiskare i samhället.

Omtalad är den stora branden i Fjällbacka den 12 maj 1928. Området vid Hällesporten och fram till gamla telegrafstationen mer eller mindre utplånades. Idag lägger man märke till detta eftersom området har lite nyare villor än omgivningen. Brandkåren hade stora problem att komma till eldplatsen från söder. Som ett resultat av detta beslutas att bygga en ringväg runt Vetteberget. Vägen heter idag Föreningsgatan.

Finns i närarkivet.