You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Teaterprogram

Tryckt teaterprogram, programblad för "Mordet på Skolgatan 15, Albert & Herbert". Ett folklustspel i 2 akter av Ray Galton och Alan Simpson. Svensk översättning av Bo Hermansson som även regisserade föreställningen.
Omslag med sv/v foto av Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen. Inlaga 20 sidor sv/v med presentation av föreställningen och den aktuella uppsättningen med dess medverkande och med fotografier. Presentation av stadsdelen Haga i Göteborg och Haga Teaterförening.
Mordet på Skolgatan 15 hade premiär på Lisebergsteatern i Göteborg den 11 mars 1983 och spelades även på turné runt Sverige.


Teaterprogrammen har tillhört fru Ragny Berg (1928 2015) i Uddevalla. Familjen hade tre döttrar och Ragny var hemmafru under större delen av sitt liv. Maken var resemontör och borta delar av tiden. Innan giftermålet arbetade hon på Wikströms bokbinderi.
1955-1956 bodde familjen i en trerummare på Bohusgården. Under åren där hyrdes tidvis ett av rummen ut, dels för att få större inkomster men också för att Ragny skulle få lite sällskap när maken var borta och arbetade. Givaren minns bl.a. Tant Inger som arbetade på Nyttokonst. Vid denna tid fanns ingen TV i hushållet. Ragny läste inga böcker, däremot gärna veckotidningar och noveller.
Troligen köpte Ragny teaterabonnemang eftersom antalet teaterprogram för åren 1955 1958 är stort. Till teatern gick hon i sällskap med sina systrar och en svägerska. Ibland finns det anteckningar på programmen om vilka Ragny gått tillsammans med på föreställningen.
1958 flyttade familjen till sin nybyggda villa på Dalstigen 8 i Uddevalla.

Litteratur:
Engel, Ann Mari: Teater i Folkets Park 19051980. Arbetarrörelsen, folkparkerna och den folkliga teatern. En kulturpolitisk studie. Akademilitteratur 1982.