You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Flagga

Den romska flaggan.
Flagga i polyesterväv med förstärkning genom dragsko med hisstamp av nylon. Motivet är delad i två längsgående halvor, den övre blå och den undre grön. Mitt på flaggan ett rött hjul, med 16 ekrar, påsytt med sicksacksöm. Hjulet skall symbolisera romers och resandes kringresande historia.

Flaggan är inköpt av Bohusläns museum för att användas vid festliga tillfällen kopplade till romer och resande där det finns anledning att flagga. Ett sådant tillfälle var t.ex. invigningen av den fasta utställningen Möt resandefolket! på Bohuslämns museum 2012.

Syftet med förvärvet av samlingarnas flagga är att visa på museets arbete kring resandefolkets kultur och historia, bl.a. utgrävningarna i Snarsmon 2004-2007, Den skandinaviska resandekartan 2010-2013 och utställningen Möt resandefolket!
Museet har ett mångårigt samarbete med resandeföreningar i projekten och flaggan är också ett sätt att dokumentera egen verksamhet.
För upplysningar om projekten, se hemsidan Utgångspunkten, Veta mer, välj Resandefolket och Resandekartan, eller www.resandekartan.se.
För grävningarna vid Snarsmon, se även UM029073.

Litt: Andersson, Bodil (red.), Hammar, L-E, Hazell, B., Lindholm, K.: Snarsmon - resandebyn där vägar möts. Bohusläns museums förlag. Uddevalla 2008
Hazell, Bo: Resandefolket från tattare till traveller. Stockholm 2002 och reviderad upplaga 2011.