You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Reklamtavla

Inramat fotomontage från 1930-talet tillverkad i reklamändamål för bilfirman
E. G. Lange AB
TRÄDGÅRDSGATAN 4
UDDEVALLA
TEL. 15 & 515
(Lindström-Foto Uddevalla)
Smal brun träram med glas.

Sex arrangerade svartvita fotografier mot en grå bakgrund som beskriver bilfirmans olika verksamheter;
-Service
-Verkstad
-Shell-bensin
-Langes bärgninsbil dag och natt
-Duco-lackering


Tavlan har tillhört givarens far, Fingal Hibell (1910-2006) som arbetade som lagerchef på Langes. Tavlan har sannolikt fungerat som reklam på olika platser i Uddevalla. På baksidan står antecknat Stadshotellet. Fingal Hibell tog vara på den vi något tillfälle.
E. G. Langes såldes på 1970-talet till Rodins bilförsäljning. Fingal Hibell arbetade även för Rodins.
Langes hade bilförsäljning, bilverkstad, billackering, reservdelslager, bärgning och bensinförsäljning.

Företaget hade ett 20-tal anställda. Det var plåtslagare, billackerare, mekaniker, bilförsäljare, lagerarbetare och folk på bensintappen. Från början var tappen en Shell-mack, men på 1940-talet övergick det till Caltex(?). "Anna på Tappen" hette hon som drev stället, i alla fall fram till 1956. Här kunde man köpa färdigblandad mopedbensin. Det gjorde Kent Hibell.

Langes sålde mycket amerikanska bilar, "amerikanare" som Chrysler, Pontiac och Plymouth. Senare erbjöd man också svenska bilar av märket SAAB. Man sålde också engelska bilar, exempelvis Standard Vangard. Under en period var det franska bilar, till exempel Simca.
På Langes hade man också all service i Bohuslän på den taxameter som användes i alla taxibilar, "Haldex". Många taxibilar var så kallade "amerikanare". Axel Lange var den siste "Lange-ägaren".

På lunchrasterna brukare givaren komma till pappas jobb och äta sin lunchmat. Då satt han på ett däck på reservdelslagret. När givaren tog studenten kördes han hem i en lövad bärgningsbil.

Givaren erbjöd två likadana tavlor vid förvärvstillfället. Den andra vidarebefordrades till Uddevalla hembygdsförening. På baksidan stod antecknat Skeppsvikens badplats.

I Enskilda arkiv finns arkivmaterial om firman E. G. Lange AB, Arkivnummer 388.