You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Nål

Klubbnål av gulmetall. Skölden grön med ett versalt G i vitt med guldränder, ovanpå detta ett tvärgående vitt band med bokstäverna G K. I. F i guld. Bokstäverna bör kunna uttydas: Gustafsbergs Kamraters Idrotts Förening.
Klubbnålen samhör med fotbollströja UM31201.
Klubbnålen är använd i Gustafsbergs IF, Gustafsbergs skolhems fotbollslag och är från 1950-talet. Givaren har fått tröjan av sin far som var förvaltande direktör på Guastafsberg från 1960-talet. Oklart hur länge GIF fanns. Klubben var inte längre aktiv 1966 när familjen Hernek flyttade till Gustafsberg.
Anders Knape Hansson och hans hustru donerade 1772 större delen av sin betydande förmögenhet till Gustafsbergs barnhus. Barnhuset eller internatskolan startade 1776 och drevs fram till 1920-talet. Skolhuset gjordes då om till badhotell. Det skulle finnas högst 25 pojkar vid skolan och de skulle lämna den vid 16 års ålder.
Gustafsbergs Skolhem öppnades 1949 och drevs fram till 1979. Eleverna bodde då återigen i stora huset.
Därefter har stiftelsens ändamål bl. a. varit att förvalta kvarlåtenskapen i den anda som kommer till uttryck i makarna Knape Hanssons testamente så att man med avkastningen kan ekonomiskt kan stödja studerande ungdom från Bohusläns. Detta sker numera med en årlig utdelning av stipendier.

Inför öppnandet av Gustafsbergs skolhem 1949 byggdes det gula annexet där kök, matsal och några personallägeneter låg. Här bodde husmor.
Skolhemmet var avsett för de pojkar som saknade läroverk eller gymnasium på hemmaorten. Här gick också flera pojkar som kom från små eknomiska förhållanden men som fått stipendium för att kunna läsa vidare. Det var vanligt att dessa pojkar stannade kvar på Gustafsberg över helger och lovledigheter.

"Det var lite synd om Gustafsbergspojkarna", berättar några anställda vid museet som har haft flera klasskamrater som bodde här.
Det finns en förening, Gamla Gustafsbergspojkar, som träffas regelbundet. Det finns också personer som inte vill deltaga i träffarna p g a tråkiga minnen från tiden på Gustafsberg. Det lär ha förekommit pennalism och andra tråkigheter på skolan liksom nollning och andra initieringsriter. Då Axel Hernek tillträdde blev han illa berörd av nollningsaktiviteterna och förbjöd dessa.
Handlingar kring skolhemmet finns i arkivet på Gustafsberg. En del av materialet är sekretessbelagt.

Litt:
Eriksson, U., Klasson, G: Historien om Uddevalla, 1995, s. 71-72.
Granfelt, Helge: Gustafsbergs barnhus och badort, Uddevalla 1926
Kristiansson, Sten: Uddevalla stads historia, del II och III.