You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Backerulle

Föremålet visas i basutställningen Kustland, Bohusläns museum, Uddevalla.

Ställning för fast montering i båtens reling med en rulle av massivt stål, 44 cm lång, 9 cm i diam.

För att dra backelänken förflyttar man båten i långsam styrfart tillbaka längs länken. Länken är så tung att det aldrig är tal om att dra upp den - det är båten som långsamt förflyttas utefter länken. Dragmaskinen drar/vinschar med maskinkraft in länken i jämnt och ganska högt tempo över backerullen, en stålrulle som sitter skruvad i horisontalläge i relingen midskepps. (Dragmaskinen är ej intagen till samlingarna.)
Backelinan löper vidare in emellan skjutmaskinens, "backevinchens" skivor, "backeskivor". (Skjutmaskinen ej intagen till samlingarna.) Här fastnar kroken som med maskinkraft dras ur fisken. Samtidigt kvajlar maskinen upp den tomma backelinan i stora rinkor på däck.
I samma stund som kroken dragits ur tar man tag i fisken med huggkroken, "kläppen" strupskär och slänger den i rensbingen. (Huggkroken ej återfunnen vid insamlingstillfället.)

Genom strupskärningen rinner blodet snabbt ur och köttet blir vitt och fint. Det är viktigt att blodet snabbt rinner av, det är avgörande på kvalitén och senare priset. Kvaliteten på krokfångad fisk är därför bättre än vid garnfiske.

Backerullen och övrigt material är insamlade från Klas Berntsson i Grundsund och är använt på långafiske ombord på LL Sandö 158 under åren 1972 - 1992.
För ytterligare upplysningar om förvärvet, se UM27777.