You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Vävnad

Del av täcke i krabbasnår, ursprungligen två våder ihopsydda på mitten med längsgående söm, där idag den ena återstår. Troligen delad i samband med ett arvsskifte.
Botten vävd i panama i ljust beige, oblekt, lingarn och mönsterinslag av tvåtrådigt ullgarn. Heltäckande ytmönster bestående av vertikala ränder i blått med taggade romber i rött.
Inuti de "taggade" romberna finns mindre romber i ljusare rött. Växtfärgat ullgarn. Den blå nyansen skiftar i grönt. En enkel fåll på kortsidorna.
På baksidan kan man se att vävnadens mönsterinslag har varit i grönt och rött. Idag är det gula inslaget i den gröna färgen så blekt på framsidan att man upplever inslaget som blått.
Vävnadens kanter är skadade och fransiga. En lagning/stoppning med ljusare rött ullgarn på framsidan. En metallnubb satt fästad utefter ena långsidan. Kanske har vävnaden använts som väggprydnad under senare tid.

På baksidan satt en papperslapp med handskriven text: "Detta täcke är vävt i Skäggestorp i Solberga i slutet av 1700-talet av min mormors mor." (Givarens mormors mor).

Vävnaden ingår i gåva där givaren lämnar följande uppgifter: Givaren, f. 1903, är bördig från Korsgård i Ödsmål sn. Hennes mor hette Karolina Berntsson (född ca 1860-80?).
Karolinas mor var Anna Britta från Solberga sn. (född ca 1820-40?).
"Det var Anna-Britta som hade med sig vävnaden från Solberga till Korsgården, Ödsmål. Den bör alltså vara från sekelskiftet 1700-1800." (Vävd av Anna-Brittas mor.)

För ytterligare uppgifter om givaren se UM027769

Övriga vävnader i krabbasnår i samlkngarna: UM020850, UM020851.

Litteratur:
Berg, K. (1991): Selma Johansson - väverska och hembygdsforskare i södra Bohuslän Skrifter från Bohusläns museum och Bohusläns hembygdsförbund Nr 41, Uddevalla ,
s. 182-183.
Lychou, K. (1996): Hemslöjd och folkkonst i Bohuslän, Warne förlag, Partille, s. 154-155.
Nylén, A-M. (1978): Hemslöjd, Lund, s. 166-169.