You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Filt

Handvävd yllefilt i inslagsrips i två våder av handspunnet entrådigt ullgarn. Ihopsydd på mitten med längsgående söm. Kortsidorna fållade med rullsöm.
Botten av mörkbrun ulI och med kulörta dekorränder i 6.5 cm breda randade partier i omväxlande ljusgrönt, gult, brunt, rött och blått jämnt fördelade över hela vävnaden. De kulörta garnerna är troligen färgade med syntetfärger. Brunsvarta garnet är antagligen exempel på återbruk av omspunnen ull, s.k. raffelgarner.

Filtarna är hemvävda av givarens mormor. Morfar var indelt soldat och familjen bodde på ett litet hemman som hette Vänhem och var ett soldattorp med ett par kor, grisar och några höns . Man hade inte får men det fanns i trakten. Morfaderna var borta på tjänstgöring under perioder varje år.
Augusta vävde för familjens bruk. Det fanns flera målade kistor i hemmet innehållande textilier hon hade vävt. Givaren minns morföräldrarnas säng som stod högt uppbäddad om dagarna, bl a med filtar av denna typ i.
Givarens fru berättar om en fjärde filt, i kulörta färger på röd botten, som mormodern också tillverkat. Denna har fått ny användning och har nyligen sprättats isär och gjorts om till soffklädsel till sommarstugan. Den var också i fint skick.