You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Täcke

Vävnad med inslagna nockor över hela ytan. Nockorna gjorda av avpassade dubbelvikta trådar. Varp av lin, botteninslag av brunt nöthårsgarn.
De gulbeige, gula, ljusblå och mycket ljust beige nockorna av bomullsgarn, övriga av ullgarn. Botten vävd i rips (över/under två trådar).
Vävd i två våder, ihopsydd på mitten med längsgående söm.
Bård med svart bottenfärg mönstrad med romber i två storlekar i färgerna ljusrött, gultonat grönt, ljusblått, gult (som skiftar nyans efter hur blekt garnet är), gulbeige och mycket ljust beige (tidigare vitt?). Mitt på täcket finns en stor, upptill "avhuggen" romb i rött.
Inuti den mönster i samma färger som i bården: trianglar, romber, hjärtan och två urnor med stiliserade växter. Utanför mittmotivet finns romber, romber med sex "ben" och upptill hjärtan, mot gultonat grön bottenfärg. Upptill även två rutiga ramar med siffror och bokstäver i rött: "1846" och "OPAS". OPAS = Olle Petter Andersson.
Tre lagningar med ylletyg fastsytt på baksidan och nya nockor dit- sydda. Sliten, svarta nockorna i bården nästan bortslitna. Blekt.
Textilierna UM026360 och UM026361 har funnits på gården Gilltorp, Jörlanda. Dit flyttade Olof Petter Andersson, f 1840 d 11/11 1914 för att arbeta som dräng.
Han var född i Hammar som hör till Solberga (numera Kode). Han gifte sig sedan med Sara Jonsdotter f 1849 d 11/11 1921 som var dotter på gården. Gårdsarkiv finns kvar i släktens ägo.
Olle Petter Andersson var farmorsfar till givaren. Släktträd över Gilltorpska släkten, se bilaga i pärm i magasinet.
Täcket låg på en säng tillsammans med en rad andra textilier som givarens farfar hade stående i sin del av hemmet och som var högt uppbäddad på gammalt sätt.

Arne Gadd har gjort teckningar som finns på Stadsmuseet i Göteborg och som visar hur gården Gilltorp såg ut. Teckning finns även i hans bok "Kust i väster".


Historisk händelse, person med anknytning till föremålet: Bohuslänska prydnadsryor