You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Täcke

Täcke av beige bomullsgarn och rött tvåtrådigt ullgarn. Solvad dubbelväv med mönsterinplock.
Vävt i två våder ihopsytt på mitten med längsgående söm. Mönstret består av röd botten med 5 x 5,5 cm stora rutor som i sin tur består av 16 beige smårutor i ett rött rutverk. En bård med rutor i annat format inramas av tuskaftränder där varannan tråd är röd, varannan beige. Mönstret inspirerat av drällmönster(?).
Ytterst längs långsidorna 3,5 cm lång kavelfrans av rött ullgarn. Kavelfransen knuten med bomullsgarn som sammanhållande tråd. Längs kortsidorna har troligen funnits frans av den röda ullvarpen.
Tre lagningar (stoppningar). Några små hål. Ev fransar längs kortsidorna är bortslitna, även fransarna längs långsidorna är slitna. Blekt. Några bruna fläckar.

Textilierna UM026360 och UM026361 har funnits på gården Gilltorp, Jörlanda. Dit flyttade Olof Petter Andersson, f 1840 d 11/11 1914 för att ta anställning som dräng. Han var född i Hammar som hör till Solberga (numera Kode). Han gifte sig sedan med Sara Jonsdotter f 1849 d 11/11 1921 som var dotter på gården. Gårdsarkiv finns kvar i släktens ägo.
Olle Petter Andersson var farmorsfar till givaren. Släktträd över Gilltorpska släkten, se bilaga i pärm i magasinet.
Täcket låg på en säng tillsammans med en rad andra textilier som givarens farfar hade stående i sin del av hemmet och som var högt uppbäddad på gammalt sätt.

Arne Gadd har gjort teckningar som finns på Stadsmuseet i Göteborg och som visar hur gården Gilltorp såg ut. Teckning finns även i hans bok "Kust i väster".

I början av 1990-talet gjordes en bearbetning av täckets mönster inför framtagning av vykort med vävbeskrivning på några av museets textilier. Kuddar med inspiration från täcket vävdes av Mari-Anne Askenström och såldes i museets butik.