You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Vimpel

Fem vimplar (UM026180-UM026184) inköpta på semesterresa i Bohuslän 1960 då brukaren var 15 år. Han bodde med sina föräldrar i Stockholmstrakten där fadern var egen företagare med målerifirma. Att första semesterresan gick till Bohuslän berodde till stor del på att fadern lärt känna en målarmästare från Uddevalla på en förgyllarkurs i Stockholm. Familjen skaffade 1957 en bil - Volkswagenbuss - som under veckorna användes i faderns firma och på helgerna med omgjord inredning av familjen för söndagsutflykter i Mälardalen.
Vid tiden för resan till Bohuslän var brukaren 15 år och arbetade som målarlärling och köpte vimplarna för egna intjänade pengar.
Vimplarna sattes fast på cykeln på snöre fäst nedtill på framgaffeln och andra ändan på styret,ett snöre på vardera sidan med där fastknutna vimplar som då fladdrade fint i fartvinden. Det var vanligt att pojkarna tävlade att ha de mest ovanliga vimplarna med namn på olika platser (främst i Sverige), som verkade nästan exotiska. Cykelmotorcross var en vanliga företeelse. Brukaren bytte efter en kort tid cykeln mot NV-autoped (tidig mopedsort från Nymanverkstäderna i Uppsala). Vimplarna flyttades över till denna. Vimplar kunde även vara placerade bakom sitsen - "limpan" - på mopederna.
Den 12 augusti 1961 körde han in i sidan på en bil med sin trimmade autoped och skadades svårt. Efter denna dag har han ej använt vimplarna.
Flera av hans kamrater hade sådana vimplar uppsatta på väggarna i sina pojkrum, vilket brukaren aldrig haft.

Tresidig vimpel med ett övre gult och ett undre blått fält. Havsmotiv med fiskebåtar och namnet "Smögen" i svart textiltryck.