You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Mössa

Mössa bestående av mittstycke och två sidostycken. Varje sidostycke är ihopskarvat av tre tygbitar och mittstycket av fem ihopskarvade bitar.
Mössan går ner i en liten snibb fram i pannan.
Sydd i brokad eller broscherat siden (mönstervävt tyg med dekorer i olika färger mot enfärgad botten). Mittstyckets tyg, fram och på kullen, har blå bottenfärg och blommönster i vitt, grönt, beige, rött och rostrött.
Sidostyckenas tyger har vit (mörknad) botten och blommönster dels i vitt, beige, gult och grönt, dels i mycket ljust rödbrunt, mörkbrunt och grönt. Baktill är små bitar av ett tyg som skiftar i mörkbrunt och rödbrunt inskarvade på både mittstycke och sidostycken.
Fodertyget är ljust beige linne. Kantad med band av ljusbrunt sidentyg. Mössan tycks ha en tunn, sladdrig pappstomme. Runt mössan ca 1,2 cm från nederkanten är en stickning sydd. Invändigt på sidofliken i vänster sida sitter ett ca 15 cm långt bomulls(?)snöre fastsytt, att knyta under hakan. Snöret på höger sida saknas, gammal etikett fastsydd där istället, med blågult snöre.
Sliten. Smutsig. En mörk fläck fram upptill på mittstycket. En vit fläck av insektsangrepp bak på höger sidostycke. Några andra små fläckar här och var.
Enligt text i gåvobok (diarienummer D:4B:1) är mössan från Bohuslän men inköpt av fru Rosa Jacobowsky 1904? på auktion efter fornsakssamlaren Johan Norder i Torp socken Dalsland.

Ur handskrivna katalogen 1957-1958:
Barnmössa f. Bohuslän?
På styv stomme, blå, vit och brun, m. broderier; ngt. sliten.

Littatur:
Wintzell, Inga. Så var barnen klädda Från kolt till täckjacka, Stockholm 1972, sid. 36-37.