You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Schal

Kvadratisk rutig sidenschal i grönt, gulrosa, ljust rödlila, gult och mörkt blått. Jacquardvävd, mönstrad med ett stiliserat blommönster.
I mittspegeln rundade mönsterformer i en cirkelkomposition med stora blommor i (blomformade) medaljonger och mellan dem kransar med mindre blommor. Ytterst en bård av blommor med mer spetsiga former. Gul bård på halva och grön på halva schalen. Katalogiserad i Knut Adrian Anderssons katalog I:4:3, i museets arkiv D 2 A:1, som del av en kvinnodräkt bestående av plaggen UM3:A-G, varav en del är "original" och andra "kopior". I dag kallar vi dem rekonstruktioner. Sidenschalen är original från Inland.
Datering var svår att göra. Troligtvis är schalen tillverkad på 1700-talets slut eftersom den har frans av varp och inslag, vilket gjordes tidigare än påsydd frans.
Bitvis mycket skadad, stora stycken av tyget har slitits bort. Andra delar är i gott skick. Ränder efter stora fuktfläckar. Knappast blekt.

UPPSYDD MOT SILKESSLÖJA MED SILKETRÅD 1980-09-04

Ur handskrivna katalogen 1957-1958:
Kvinnodräkt; fr. Bohuslän
1909
a) Kjol, mörkblå. b) Livstycke, rödstrimmat på blå botten m. broderier (eft. original fr. Tjörn)
c) Förkläde, vitt m. bredare hålsöm d) Silkesduk, brokig (1,19 x 1,17 m) Ngt trasig e) Särk, Fullständig. Vit. f) Mössa, grönt silke m. spets. d-f original fr. Inland.


Utställningstext:
Halskläden i rutigt siden med invävt blommönster var vanligt förekommande i hela landet. Sidenväverierna var många. Halsklädena köptes gärna på marknader. Kanske som gåva från fästmannen till den blivande hustrun?

Litteratur:
Håkansson, Elin. Sidenhalsdukens bruk och tillverkning ur "Sörmlandsbygden" 1933.
Lewis, Katarina. Schartauansk Kvinnofromhet i tjugonde seklet, Uddevalla 1997, sid. 126.
Lindvall-Nordin, Christina. Mossrosor och hjärtblomster ur Kulturens årsbok 1969, Lund.
Wulfcrona-Dagel, Marie Louise. Schaletter och halskläden i Nordiska museet vävda hos K A Almgrens sidenväveri i Stockholm, uppsats för fortsättningskurs i etnologi, Stockholm 1979.