You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

skulptur, amulett

Isis med Horosbarnet. Saitisk tid eller senare. Traditionell gestaltning, vänstra handen håller hon om barnets huvud. För egyptiern är Isis en bild av såväl den ömma modern som den uppoffrande hustrun som viger sitt liv åt att frälsa maken Osiris. I båda dessa uppgifter framställes hon i bildkonsten. Än är hon sittande med barnet Horos i knät, än knäböjer hon sörjande vid makens bår, än reser hon sig och breder över honom sina vingar för att beskydda honom. När hon avbildas med Horosbarnet bär hon hon gärna på huvudet en liten krans av Uraeusormar och över dem solskivan mellan de två hornen. Mycket sällan har hon, när hon sitter med Horosbarnet, på huvudet den symbol [avritad] varmed hennes namn skrives. Däremot har hon alltid denna symbol på huvudet, detta tecken, när hon framställes knäböjande och sörjande.


beskrivning/anteckningar: KM 32294. Isis ammande Horus, brons, helgjuten. do [Ptol. tid]. Samlingen nr 32134-32767 har kommit från Kairo till Köpenhamn och där inköpts för medel skänkta av grevinnan W. v. Hallwyl, disponent H. Duncker, f. stadsfiskal N. Aschan samt disponent P. Pettersson.
samtidiga förvärv: KM 32134-32767


Samlingen (KM 32134-32767) har kommit från Kairo till Köpenhamn och där inköpts för medel skänkta av grevinnan W. v. Hallwyl, disponent H. Duncker, f. stadsfiskal N. Aschan samt disponent P. Pettersson.


32134-32767


köp


HH_VPK_01_02_003_01


Isis ammande Horusbarnet - Harpokrates.
Isis, var en av de viktigaste gudinnorna och dyrkades som en modersgudinna och skyddsgudinna för konst och magi. Isis var gift med sin bror Osiris, som dödades av deras gemensamme bror Set. Isis lyckades med magi samla ihop Osiris sönderhuggna kropp och återupplivade honom en sista gång, så att han kunde befrukta henne. Hon flydde undan Set för att föda sonen Horus. Som vuxen besegrade han Set och blev en av de mäktigaste gudarna.