You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

albarello

Mönster av stjärnor. Blå och vit dekor. Famiglien italo- moreska, Hispano-moresk Familjen.


beskrivning/anteckningar: KM 27253. Albarello, majolika, Florens. 400.00 [KM 27251-27253]


"Kärl av den här avbildade typen kan man ännu få se i gamla apotek. I äldre tider tillhörde de den ordinarie utrustningen. Raders av dessa vasformade krukor stod på hyllorna tillsammans med sirapskrus, dubbelörade krukor och flaskor. Ofta var de målade i glada fajansfärger och gav apoteket en prägel av rikedom och skönhet. Ordet apotek är grekiska med betydelsen f ö r v a r a. Våra apotek ha sålunda fått sin benämning efter dessa behållare, i vilka läkemedel av olika slag förvarades."
"Den vasformade krukan kallades av italienarna för a l b a r e l l o, vilket betyder ´litet träd´. Det karakteristiska för formen är de insvängda sidorna och man anser, att den uppstått i Orienten. Härifrån brukade man sända specerier till Europa i kärl, som gjordes av bamburör. Man sågade av ett sådant rör så att två av de ringformade lederna bildade bottnar. Dessa behållare efterbildades av krukmakarna och fick namnet efter förebilden,....."
"Den här avbildade albarellon är tillverkad i Italien, sannolikt Florens, under 1400-talet. Dekorationen talar emellertid ett spanskt språk och går tillbaka på mönster från Valencia."
Kulturens årsbok 1949, Kjellberg Sven T., s. 16-17, bild s. 17.


Tidigare katalogisering: 1400-talet.


Uppköpt 1918 från Leopold Stern München för 400 Mark (27251-27253) av G Karlin som sedan skänkte föremålet till Kulturen.


27251-27253


gåva


HH_VPK_01_01_00B_01


Mönstret med stjärnor visar tydligt spanskt- islamskt inflytande. Rader av dessa krukor stod på hyllorna i apoteken tillsammans med sirapskrus, dubbelörade krukor och flaskor .De vackra kärlen gav apoteket en prägel av rikedom och skönhet.