You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

halskrage, silverkrage

Krage med påsytt dräktsilver (silb-kraka). Den stela uppstående kragen av rött ylle, tuskaft. Kant av finare rött ylle. Utefter övre kanten en remsa av grönt ylletyg. Kragen dekorerad med täta rader av pålagd tenntråd. Mellanfoder av blått och grönt ylletyg. Innerfoder av vitt bomullstyg.

Framkappan av grön vadmal. Sprundet kantat med 6 cm breda bårder av rött ylle. Yttersidorna kantade med remsor av mörkblått ylle, fastsydda och kantade med rött, brunt, rosa och grönt ullgarn. Samma blå ullgarn i bakkappan, hopsatt av 5 bitar, avslutad med brunrosa och grönt ullgarn. Mittbak en lång snodd av finaste läderremsor. På framsidans nedre hörn en ögla av läder och en ögla av dubbelt bomullstyg. På kragens insida en otydlig indription S P eller T kinti stam (?).

40 st knappar, maljor och spännen av silver, knapparna helt förgyllda. Maljor och spännen förgyllda endast på framsidan. Knapparna har hängande löv eller figurer. Hälften är dekorerade med filigran.
21st hängknappar av förgyllt silver, typ 1,2 och 4:a se litt Fjellström Hängknapp från Bergen stämplad med ett H se Fjellström Silverstämplar bilaga. nr 7 och 8.
15 maljor typ 2-3
2 bältesbeslag typ 1
spänne typ 1 12 cm
spänne typ 1 11 cm

Arjeplog, Pite lappmark. Norrbottens län.
Foto William Karlsson 1937.
Tvättad i vanolen i sep 1952.
Konserv nr 826.
S Kuoljok, Ajttè, vid besök 2017.: Det blå tyget är vadmal troligen färgad med vejde och inte indigo (jmf KM 27138). Det röda är ett finare kläde.
A-S Svakko 2018: Kragen är troligen från 1700-talet,arvegods och från Lule- pitesamiskt område. Klädet (det röda) kommer troligen från England. Kragen har successivt kompletterats med silver. Tennbroderi på kragen med hemdragen, tunnspunnen tråd med sentråd inuti. Någon rad är lite grövre vilket tyder på handdraget och handspunnet. Hängknappar av melonform är tidiga. Släta små kulor kan ägaren fått som barn. Kulknappar av typ 1 med filigrandekor har ålderdomliga djurhängen. Kulorna är monterade med läderrem inne i öglan. Läderbandet är fastsytt på ytterkanten av kragen. Lule - och pitesamiska kragar har vanligen som här många maljor och färre spänne. Dessa större spännen sitter längst ner på kragen.


beskrivning/anteckningar: KM 27139. Lappkrage från Arjeplog besatt med 37 silfversmycken. Sk. af Intendent G. Karlin. 1700.00 [KM 27138-27140]
samtidiga förvärv: KM 27129-27145


"Halskrage av vadmal till samisk kvinnodräkt. Pite lappmark, 1800-talet. På kragen syns samma typ av silverhängen av renässanskaraktär (exempelvis A-formade Mariamonogram) som användes i de skånska bondkvinnornas dräktsilver och som också samerna kunde köpa på marknader i norr. Kragen ursprungligen införskaffad i Arjeplog, möjligtvis genom någon av de judiska gårdfarihandlare i Lund som tilldelats handelsdistriokt i Norrbotten."
Kulturens årsbok 1999, Landberg Anna, s. 20, bild s. 20.


Stämplar:
På understa spännet HS.
På hänget på nedersta vänstra kragknappen 3 kronor I W, Piteå stadsvapen.
På hängknappar:
Bergens stadssämpel ½ (?) Bergen.
IW = Johan Westerberg 1807-1829, Piteå.
? DK - M - ?


1807-1829 [Hängknapp]


Inför utställningen Fokus Sápmi 22 sep 2018 gick Ann-Stina Svakko (A-S Svakko), mästare i sameslöjd, igenom samlingarna. Se beskrivning.


27129-27145


gåva