You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

målning

Avbildar ostindiska kompaniets faktorier i Kanton, det svenska bakom andra flaggan från vänster, i förgrunden ett antal skepp och båtar.


beskrivning/anteckningar: KM 22592. Europeiska däribl. svenska faktoriet i Canton (?) kinesisk oljemålning. 20.00 [KM 22592-22593]


"I Kanton, den enda stad i Kina som stod öppen för västerlänningar, skedde upphandling, packning och lastning av den värdefulla lasten av porslin, siden, te, kryddor, målade emaljföremål, lackföremål m.m.
Ostindiefararna ankrade upp i inloppet vid Bocca Tigris, de röda klipporna, där kinesiska sampaner mötte för att ta folk och varor den två mil långa vägen in till Kanton.
Den del av Kanton som europeerna fick tillgång till var en strandremsa. De europeiska handelshusen låg utanför stadsmuren, mellan muren och floden, Pärlfloden. Innanför stadsmuren i den kinesiska gamla staden fick aldrig europeerna komma. Kulurens målning visar de europeiska faktorierna i Kanton ca 1780. Den är med säkerhet målad före 1784 då det ameriskanska faktoriet, som inte finns med, tillkom."

Ur föremålskatalogen till utställningen "Kina - mitt i världen".


22592-22593


köp


HH_VPK_02_07_013_01


Ostindiefararna ankrade i inloppet vid Bocca Tigris, de röda klipporna, där kinesiska sampaner mötte upp för att ta folk och varor den två mil långa vägen in till Kanton. Den del av Kanton som europeerna fick tillgång till var en strandremsa. De europeiska handelshusen låg utanför stadsmuren, mellan muren och floden, Pärlfloden. Innanför stadsmuren i den kinesiska gamla staden fick aldrig europeerna komma. Målningen visar de europeiska faktorierna med sina flaggor i Kanton cirka 1780.