You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

förpackning för lax

Rektangulär ask med rundade hörn och raka sidor. Drag-av-lock med ögla. Locket: vit bakgrund med dekor i blått och guld och text i vitt och blått. Bild av rullade laxskivor och dillkvist. Sidan och botten: blå bakgrund med vit text.


KM 84272 Förpackning för lax, plåt; rektangulär ask med rundade hörn och raka sidor. Drag-av-lock med ögla. Locket: vit bakgrund med dekor i blått och guld och text i vitt och blått. Bild av rullade laxskivor och dillkvist. Sidan och botten: blå bakgrund med vit text; h 1,8 cm; b 8,7 cm; l 11,7 cm; formgivare Rune Ohlin; tillverkad vid 1960-talets mitt av PLM, Malmö. Givaren arbetade som tecknare och grafisk formgivare hos Åkerlund & Rausing ca 1955-1960 och på PLM från 1960 fram till sin pensionering 1999. Han har under åren samlat exempel från PLM:s verksamhet i form av original, provtryck, förlagor, oanvända förpackningar mm. Han har även samlat exempel på kollegors formgivning. Han fick bland annat utbildning på ÅR:s atelje där han började på 1950-talet. Han har även arbetat och ställt ut som konstnär, se uppgiftsboken.
Gåva av Rune Ohlin, Malmö
samtidiga förvärv: KM 84112-84468


Reymersholm, Rökt lax


Rune Ohlin arbetade som tecknare och grafisk formgivare hos Åkerlund & Rausing ca 1955-1960 och på PLM från 1960 fram till sin pensionering 1999. Rune Ohlin har under åren samlat exempel från sin verksamhet på PLM i form av original, provtryck, förlagor, oanvända förpackningar mm. Han har även samlat exempel på kollegors formgivning. Rune Ohlin fick bland annat utbildning på ÅR:s atelje där han började på 1950-talet. På ÅR:s atelje fanns den första reklamtecknarutbildningen i Sverige på 1940-talet. Som mest hade ateljén 35 tecknare anställda. Det var på 1960-talet. När PLM var som störst fanns nio tecknare anställda på ateljén. De sista åtta åren har formgivningen skett i datorer. Denna typ av grafisk design på förpackningar har under 1900-talets slut alltmer tagits över av annonsbyråer som står för hela marknadsföringen av en produkt. Även PLM har nu lagt ner sin ateljé.
Rune Ohlin har även arbetat och ställt ut som konstnär, se uppgiftsboken. Med grafisk design finns han representerad på bl a Nordiska museet och Nationalmuseum.


806


84112-84468


gåva


Skåne