You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Fotografi. Landskap nära Luxor, Egypten.

Landskap nära Luxor, Egypten.

Text på fotografiet: Paysage près de Luksor.

Fotografierna LXVI:M.01.- 201. kommer från resan till Egypten och Sudan som Wilhelmina och Walther von Hallwyl gjorde vintern 1900-1901. De lämnade Sverige den 5 november 1900 och fortsatte från Egypten till Palestina den 28 mars 1901. Med på resan var döttrarna Ellen med maken Henric de Maré och Irma med maken Wilhelm von Geijer. Wilhelminas sällskapsdam, fröken Ida Uhse reste också med. Under en del av resan anslöt sig ledamoten av Internationella domstolen i Kairo, assessorn Otto Conrad Waldemar Cedercrantz med makan Anna Elisabeth.

Vid resan uppför Nilen hade Walther von Hallwyl hyrt ångfartyget Columbia med besättning. Båtresan startade i Kairo 27 december 1900, gick ända till Wadi Halfa varifrån man reste vidare med tåg till Khartum och tillbaka till Wadi Halfa. Båten vände åter i riktning mot Kairo, men det verkar som att sällskapet tog tåg sista biten, från Luxor. Henric och Ellen de Maré samt fru Cedercrantz lämnade båten redan då de passerade Luxor första gången. Resten av sällskapet återvände till Kairo den 1 mars.

Fotografierna LXVI:M.01.-120. togs av resenärerna själva, de största av Ellen de Maré, de mellersta av Wilhelmina von Hallwyl och de minsta av Wilhelm von Geijer. Resten köptes av professionella fotografer i Kairo, de flesta från Studio Photogr. Artistique G. Lekegian & Cie.

Alla uppgifter kommer från Ida Uhses reseanteckningar.