You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Påklädningsdocka:Jenny Lind

PåklädningsdockaInventering Sesam 1996-1999:
H 19,5, B 13 cm (kartongen)
Pappersdocka av kartong, tryckt och handkolorerad, föreställande den svenska sångerskan Jenny Lind (1820-1887), som slog igenom stort på 1840-talet. Dockan ligger i sin originalkartong tillsammans med tio kolorerade dräkter och huvudprydnader.
Dockan (H 10 cm) har gul-brunt uppsatt hår och är klädd i en underkjol och ett snörliv i vitt, vita strumpor och svarta skor snörda upp på vaderna. Hon håller armarna i kors över bröstet. Originalkartongen med underdel och lock som sitter ihop, materialet är kartong, blå-grå undertill, rosa på sidorna och ovanpå en guldpappersram med en kolorerad bild av Jenny Lind i rosa och vit klänning, musikinstrument och hennes namn skrivet som överskrift. På insidan av locket står skrivet på tyska respektive engelska tio operor och huvudroller som Jenny Lind sjungit och som kläderna i kartongen hör till. Locket är märkt med I, P och D.
Operor, roller och tillhörande dräkt:
1. Robert the Devil, rollen som Alice, klädd i en brun dräkt, vitt band runt midjan med ett radband och en vandringsstav.
2. The Huguenots, rollen som Valentine, klädd i en röd klänning med vida ärmar och spetskrage.
3. The somnambule, rollen som Amine, klädd i folkdräktslik klädsel med vit blus, blått snörliv och gul kjol med röda ränder.
4. Don Juan, rollen som Donna Anna, klädd i vit klänning och svart mantel.
5. The daughter of the regiment, rollen som Mary, klädd i en vit uniformsjacka och en blå kjol, bärande på en öltunna.
6. Norma, rollen som Norma, klädd i en vit klänning och en blå mantel.
7-8. Vielka, rollen som Vielka, klädd i en duvblå och gul klänning med vackra broderier och vida ärmar, samt en dress med rött liv med gulddekoration och en mörkblå kjol.
9. The Freisch¿tz, rollen som Agathe, klädd i en blå överdel, ett rosa band runt midjan och en gul kjol.
10. konsertklänning, blekrosa klänning med spetskrage och ytterligare en vit kjol under.
Till samlingen finns också en handgjord hatt som inte hör till dockan.
Se "Leka för livet", Nordiska museets och Skansens årsbok, Fataburen 1992, Uddevalla 1991. Avsnittet "Lyckan att klä av och på en docka", av Ingrid Roos Björklund, s.109ff
Helena Carlsson 1997ArtistKläder DamkläderKänd personMode