You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Livtröja

TröjaKvinnotröja, midjekort av grön vadmal med stickade ärmar. 2 framstycken och 1 ryggstycke, rak nederkant med 2 inprovningar upp mot bröstet.Kantad med röda ylletrikåband runt halsringning och i två rader på framkanten.På vänster framstycke spår efter 6 knappar samt blindknapphål på motsatta sidan. Maskinbroderi i gult och rött över bröstet och kring nederkanten. Ärmarna tvåändstickade nerifrån och upp, strödda svarta stjärnor av olika slag samt sex tvärbårder, ärmlinning av grön vadmal med påsytt rätt band och över detta gula maskinstickningar, ärmsprund knäppt med knapp som framtill, uppskuret knapphål utan tränsning. Fodrad i bålen med smalrandig bomullslärft i blått, rött, vitt. Maskinsydd.
Anm. Sliten, trasig kring ärmarna, stoppningar med rött garn.
Ärmarna beställdes av stickerskor på orten och stickades i vitt och svart garn vartefter de färgades när de var klara i ett rött färgbad. De har även valkats något för att bli tätare.
"Förutom tröjor till kyrkbruk har förekommit en kort, endast till midjan nåendes livtröja, vilken aldrig kunde användas till kyrkan, men som man annars använde på sommaren, när man ej ville gå alldeles tröjlös. Stickärmströjan med bål av grön vadmal och med stickade röda ärmar med svart mönster har i gagnef kommit i bruk först på 1860-talet, men den föregicks av en annan livtröja, vilken skilde sig från den nutida däri, att ärmarna voro av samma gröna vadmal som bålen, grön-livtröja". /E. OdstedtFolkdräkter i övre Dalarne, Lund 1953, sid 23-24.
/Berit Eldvik 2010-10-28

Extended information