You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Kruthorn, Björgulf Targesön, Norge ca 1700.

Oxhorn(?) med snidad dekor i låg relief, bibliska och balladmotiv i olika fält med förklarande texter, nertill signatur: "BIÖRGVF:TARGE:SÖN:EGEN:HAND" (N och S spegelvända). Därovanför ett band med fyra bildfält med text i horisontella, avskiljande fält: "SAMSON" (S spegelvända), i fältet "DALILA", en stående, krönt man, profil v och en knäböjande kvinna med långt, krusigt hår, profil h; "BVRMAN", en krönt man m krusigt hår, fas; "DANIEL" i fältet "DRAKEN", en stående man, profil h som sträcker fram något mot drakens mun; "K DAVE", stående, krönt man, profil h, stor harpa.

Därovanför ett smalt textband: "OLLAFSTRANGESÖN // OG // HAABAAR" (N och andra S spegelvända).

Därovanför ett brett band. Ett stort fält med Adam och Eva, ormen och äpplet, omgivet av textband:"ADAM MAND" och EVAKVEND", stående, naken man profil h och dito kvinna profil v, skylande blad, i mitten ett stort träd och en otydlig orm. Till h. därom ett delat fält med två ryttare profil h och däremellan på textband "ROLAND". Till h. därom på vertikalt språkband: "FERAKVNDE"i den övre delen en ryttare, profil v; i den nedre en sittande man i hatten sadlad häst och därovanför en varg(?). Mellan dessa fält och det stora fältet ett högt, smalt fält med en skäggig krigare med draget svärd, profil v, upptill "TIDRIK". Därovanför två dekorbårder, den nedre sicksack, den övre flätband (löpande hund?).

Nertill en mässingsskoning, botten av trä. Upptill en lång mässingsskoning, flikig i nederkanten, remögla. Propp av trä.