You're viewing this item in the new Europeana website. View this item in the original Europeana.

Middenhavenstraat 5. Zicht op voor- en zijgevel, gezien vanaf de Industriestraat. In 1916 gebouwd als pakhuis met kantoorlokalen, naar ontwerp van de Velsense bouwkundige K. Visser voor de N.V. Scheepsexploitatie Maatschappij Velsen. Een vrij diep bakstenen gebouw van vier bouwlagen, afgedekt met een plat dak. De voorgevel is in verhouding smal, waar het terugliggende geveldak door pilasters wordt omvat die uitlopen in een schouderboog. De gevel wordt afgesloten door een 'pannenrand'. De brede oostgevel is opgedeeld in acht traveeëen, afwisselend met rechte spaarvelden en spaarvelden door schouderbogen afgesloten. De middelste van de drie deurtraveëen draagt een kleine gemetselde toog met daarin het jaartal '1916'. Oorspronkelijk is er een onderscheid geweest tussen houten ramen (voor kantoorruimte) en ijzeren ramen met roedeverdeling (voor het pakhuis). De indeling van de gevelvlakken is niet geheel meer oorspronkelijk.

Gemeente Velsen - Foto's monumentenzorg

Middenhavenstraat 5. Zicht op voor- en zijgevel, gezien vanaf de Industriestraat. In 1916 gebouwd als pakhuis met kantoorlokalen, naar ontwerp van de Velsense bouwkundige K.
Visser voor de N.V. Scheepsexploitatie Maatschappij Velsen. Een vrij diep bakstenen gebouw van vier bouwlagen, afgedekt met een plat dak. De voorgevel is in verhouding smal, waar het
terugliggende geveldak …